MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM Başkanı Recep Ergül: Telif Haklarındaki Düzenlemeler Genişliyor

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, telif hakları konusundaki güncellemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ergül, “Biz dijital alana odaklandık ve bu alandaki eksikleri giderdik. Şimdi sıra düğün salonları, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerde” diyerek telif hakkı kapsamının genişlediğini ifade etti.

Halka Açık İşletmelerde Müzikte Telif Uygulaması

Ergül, düğün salonları, mağazalar, kuaförler, restoranlar gibi halka açık yerlerde müzik yayını yapılması durumunda artık telif hakkı ödenmesi gerektiğini vurguladı. Bu düzenlemenin, müzik eserlerinin doğru kullanımı ve sanatçıların emeğinin korunması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Recep Ergül, 1951’de yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun hala geçerli olduğunu ve MESAM’ın yaklaşık 30 bin eser sahibinin haklarını koruduğunu aktardı. Ergül, kurumlarının müzik kullanılan her alandan telif toplamayı amaçladığını ve “Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğumuzu” açıkladı.

Ticari İşletmelerde Müzik Kullanımı Denetlenecek

Ergül, düğün salonları, kafeler, kuaförler, güzellik merkezleri gibi işletmelerin telif ödeme yükümlülüğüne sahip olduğunu belirtti. Bu durumun aslında 74 yıl önce kanunla güvence altına alındığını ve sürecin öncelikle dijital ve yayın kuruluşlarına verildiğini söyledi. Artık diğer işletmelere sıranın geldiğini belirtti.

Ergül, söz konusu işletmelerden “30 senedir neredeydiniz?” gibi tepkiler aldıklarını ancak son 4 yılda teşkilatlanarak daha aktif hale geldiklerini aktardı.

Toplanan Telifler Sanatçılara Aktarılacak

MESAM’ın diğer meslek birlikleriyle federasyon çatısı altında birleştiğinin altını çizen Ergül, bireysel kullanımlarda telif alınmadığını fakat işletmelerin durumunun farklı olduğunu vurguladı. Yerlerin müzik merkezli olduğunu belirterek tarifelerin buna göre değiştiğini, örneğin düğün salonlarında ücretlerin daha yüksek olduğunu söyledi.

Ergül, elde edilen gelirlerin kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğunu belirterek Neşet Ertaş ve Aşık Mahsuni Şerif gibi sanatçıların hak sahiplerine gelir aktardıklarını açıkladı. Ayrıca müzik yayını yapmayan işletmelerden herhangi bir ücret talep edilmediğini belirtti.

Digital platformlardan gelen telif ücretlerinin daha organize bir şekilde işlendiğini, fiziksel işletmelerden alınan teliflerin puanlama sistemine göre paylaştırıldığını açıklayan Ergül, bu sistemin dünya genelinde uzun süredir kullanıldığını belirtti.

Ergül, alınan telif ücretlerinin işletmecileri veya müşterileri zor durumda bırakmayacak düzeyde olduğunu vurgulayarak sanatçılara destek olma hedeflerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

MÜSİAD Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı önümüzdeki hafta çift ihaleye hazırlanıyor

Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 13 Mayıs Salı günkü ilk ihalede 4 yıl (1393 gün) vadeli, 3 ayda bir kupon ödemeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ Hazine ve Maliye Bakanlığı …

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Her şey bitti sıra onlara geldi: Düğün salonları, kuaför ve restoranlar dikkat! Borçlu çıkabilirsiniz

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar, restoranlar ve benzeri halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması durumunda telif hakkı ödenmesi zorunluluğu getirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül …

TÜİK, mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı

Türkiye ekonomisinin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminde, mart ayında toparlanma sinyalleri geldi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre %3,4, bir önceki yılın aynı …

Tefecilere büyük vurgun! 75 gayrimenkul, 34 araba, binlerce çek ve senet…

Tefecilere yönelik Çanakkale merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 1 milyar 250 milyon TL değerindeki 75 gayrimenkule ve 34 araca el konuldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya operasyına ilişkin kişisel X hesabında yaptığı paylaşımda operasyonun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir