e-Ticaret sektöründe 44,5 milyar liralık kayıt dışı gelir

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden gelir elde eden 17 bin mükellefin 44,5 milyar liralık hasılatını vergi dışı bıraktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Ticaret platformları üzerinden gelir elde eden herkesin vergi ödemesi gerektiğini vurgulayarak, vergi cezasından kaçınmak isteyen mükellefleri gönüllü uyuma çağırdı. Dijitalleşen dünyada vergi kayıplarına izin verilmeyeceğini belirtti.

GİB, e-ticaret platformlarından elde edilen gelirleri incelemeye alırken, kayıt dışı hasılatların tespit edilmesi için detaylı analizler yapıldı.

2021-2022 yıllarına ait yapılan analizlerde 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarına ait ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatlarını kayıt dışı bıraktığı ortaya çıktı.

Toplamda 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat belirlendi.

Yapılan analizlerde, hiç mükellefiyet kaydı olmadan ticaret yapan kişiler de tespit edildi.

Bazı mükelleflerin, e-ticaret gelirleri ile vergi beyanları arasında önemli farklar olduğu ve vergi vermeyerek kayıt dışı kaldığı belirlendi.

Vergi dairelerince riskli bulunan mükelleflerden bazıları gönüllü olarak gelir beyan etti ve izaha davet edilen kişilere daha az ceza uygulandı.

Ancak, izaha davete yanıt vermeyen, beyanname vermeyen veya gelirlerini gizleyenler hakkında vergi incelemesi ve cezai süreç başlatılacak.

1 Ocak’ta e-ticaret sektöründe yapılan ödemelere yüzde 1 stopaj getirilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kayıplarının daha rahat tespit edildiğini ve vergi kayıplarına izin vermeyeceklerini belirterek, vergi güvenliğini sağlamak için alınan tedbirlerin önemli olduğunu söyledi.

Related Posts

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.

TOBB verileri açıklandı: Her üç şirketten biri kapanıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) haziran verilerine göre, 2025’in ilk yarısında kurulan şirket sayısı geçen yıla kıyasla azaldı, kapanan şirket sayısı ise yüzde 14,6 oranında arttı.

Meclis’te kabul edildi, otomobillerde ÖTV oranları değişti

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İçten yanmalı motora sahip araçlarda yüzde 45, 50, 60, 70 ÖTV oranı kaldırıldı. Artık oranlar yüzde 80 ve 220 arasında değişiklik gösterecek. Arazi taşıtları için ise ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak. ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarının belirlenmesinde Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Lüks saat sektöründe Körfez’in gözü İsviçre’de: En çok alım yapan ülke belli oldu

İsviçre Saat Endüstrisi Federasyonu’nun açıkladığı verilere göre, 2025’in ilk altı ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsviçre saat ithalatında Körfez ülkeleri arasında açık ara öne geçti. CNN’in aktardığına göre BAE’nin yalnızca bu dönemde …

Turizm devi halka arza hazırlanıyor

Turizm sektörünün önde gelen şirketlerinden Jolly, halka arza hazırlanıyor.

Üreticiye dev destek! Proje limiti 1.2 milyon TL

Ardahan’da Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen projelerle üretim desteklenmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde, küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Köyümde Yaşamak İçin Bir …