Bakan Kacır: İki önemli program devreye alındı

“`html

Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm Projesine 250 Milyon Euro Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi çerçevesinde Dünya Bankası ile gerçekleştirdikleri işbirliğiyle, organize sanayi bölgelerine (OSB) toplamda 250 milyon avro tutarında finansman sağladıklarını açıkladı. Kacır, bu yıl OSB’lerin yeşil dönüşüm projeleri için 6 milyar 300 milyon liralık atık su arıtma tesisleri ve yenilenebilir enerji projelerini destekleyeceklerini duyurdu.

Kacır, Ankara’da düzenlenen “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Lansmanı ile Protokol İmza Töreni”ne katıldı. Bu etkinlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Kacır, doğadaki dengenin bozulmasının iklim değişikliğine yol açtığına dikkat çekerek, son zamanlarda yaşanan felaketlerin bu durumu daha da görünür hale getirdiğini ifade etti. “Yeşil dönüşüm, artık küresel gündemin merkezinde yer alıyor. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomi oluşturmak, ülkelerin en öncelikli hedeflerinden biri haline geldi.” diye ekledi.

Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını göz önünde bulundurarak, Türkiye’nin sanayileşme ve kalkınma hedeflerinin 22 yıldır aynı doğrultuda devam ettiğini vurgulayan Kacır, uluslararası iklim politikalarına da uyum sağladıklarını vurguladı.

Kacır, “Paris Anlaşması’na imza atmamız, iklim değişikliği ile mücadelemizin bir göstergesidir. 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak ve sanayimizin tüm alanlarında yeşil dönüşüm sağlamak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Yeşil Dönüşüm için İki Önemli Program

Kacır, sanayicilere yeşil dönüşüm yatırımları konusunda finansman sağlanmasının kritik olduğunu belirtti. “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile ‘Düşük Karbon Yol Haritaları’ projesini hazırladık. Çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörleri için gerekli olan yeşil dönüşüm teknolojileri ve yatırım gereksinimlerini belirledik. 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bu sektörlerde 71 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı öngörüyoruz.” dedi.

Türkiye’de Yeşil Dönüşüm Yatırım Platformu’nu oluşturarak işbirliği yaptıklarını ifade eden Kacır, bu platform aracılığıyla 2030 yılına kadar 5 milyar avro finansman sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. “Dünya Bankası ile gerçekleştirdiğimiz projeler sayesinde, OSB’lerimize 250 milyon avro finansman sağladık ve ayrıca Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile sanayimizin teknolojik dönüşümünü hızlandırmayı amaçlıyoruz.” diye ekledi.

22 Milyar Lira Destek Sağlandı

Kacır, bireysel firmaların karşılaştığı zorlukları aşmak amacıyla Yeşil Dönüşüm Destek Programı’nı başlattıklarını belirtti. Programın ilk aşamasında firmaların ihtiyaçları doğrultusunda yol haritaları oluşturmayı hedefliyoruz. Yeşil dönüşümün yerli ve milli çözümlerle gerçekleştirilmesinin önemine değinen Kacır, technoparklarda 346 teknoloji girişimini desteklediklerini ve TÜBİTAK tarafından 22 milyar lira değerinde destek sağlandığını duyurdu.

Son olarak, sanayi şirketlerinin sektörel ihtiyaçlarını karşılama amacıyla ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları’nı da belirlediklerini ifade eden Kacır, yeşil dönüşüm sürecinde birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Gökhan Şahin, sanayi sektörünün çevresel etkilerinin azaltılmasına yönelik yapılan çalışmaların kritik öneme sahip olduğunu ifade etti. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez de etkinlikte değerlendirmelerde bulundu.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir