Bitki çaylarındaki gizli tehlike: Artık eczanede satılacak

Aksaraylı Kadının Karaciğer Nakliyle Kurtulduğu Tıbbi Bitki Çayları Kontrolsüz Kullanıma Dikkat Çekiyor

Aksaray’da 24 yaşındaki bir kadının, zayıflamak için sık sık tükettiği poşetli bitki çayı sebebiyle karaciğer yetmezliğine bağlı komaya girmesi ve sonrasında ancak karaciğer nakliyle hayata tutunabilmesi tıbbi bitki çaylarının kontrolsüz ve denetimsiz kullanımındaki riskleri yeniden gündeme getirdi.

Türkiye gazetesine göre, Sağlık Bakanlığı, geleneksel bitkisel tıbbi ürün sınıfında yer alan tıbbi bitki çaylarının ruhsatlandırılması ve eczanelerde satılması için harekete geçti.

“Sinir sistemi ile damar hastalıklarına zemin hazırlıyor”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu ürünlerin denetimsiz şekilde piyasaya sunulması halk sağlığı açısından ciddi riskler doğuruyor. Çayların içinde iki bin civarında aktif kimyasal madde var. Çok önemli kısmı sinir sistemi ile damar hastalıklarına zemin hazırlıyor. Gen zararı da yapıyor. Sadece onaylı çaylar içilmeli.”

TİTCK tarafından kantarondan kişnişe, zerdeçaldan safrana, karanfilden rezeneye kadar 190 adet tıbbi bitki monografı hazırlandığını belirten Ayar, “Amacımız, geleneksel bitkisel tıbbi ürün kapsamında ruhsatlandırılan tıbbi çayların üretim kalitesinin artırılması, standardizasyon sağlanması, AR-GE faaliyetleri ve üreticinin desteklenmesi adına somut öneriler geliştirmek” dedi.

Başkent Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Başaran ise bitkilerin bilimsel isimlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, içerdiği farklı etken maddelerle bilinçsizce kullanılan bitkilerin ölümcül etkilere sebep olabileceğini belirtti. Başaran şunları söyledi:

“Zayıflama çayı olarak kullanılan Stephania tetrandra bitkisi yerine Aristolochia fangchi bitkisinin tüketilmesi sonucu Belçika’da 104 vaka görülmüş, 43 hastada böbrek yetmezliği gelişmiş, 30’u ölümle sonuçlanmış. Ülkemizde de papatya, kekik, kantaron gibi bilinen bitkilerin uzun süre ve yüksek dozda alınmasının ciddi karaciğer ve böbrek harabiyetine neden olduğu tespit edildi.”

Related Posts

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Uzmanından Kurban Bayramı önerileri: Et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler…

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.

Uzmanlar kadınları uyardı: İçmeden önce bir kez daha düşünün

Hayatının bir döneminde her sekiz kadından birinin karşılaşabileceği meme kanseri, kadınlar için en korkutucu teşhislerden biri olmaya devam ediyor. Ancak son araştırmalar, hastalığın arkasındaki nedenlerden birinin düşündüğümüzden çok daha yaygın bir alışkanlık olan alkol tüketimi olduğunu ortaya koyuyor.

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı