Bolu’da Yangın Sonrası Turizm Krizi

Bolu Otelleri, Yangın Faciasının Ardından İlgisiz Kaldı

Kartalkaya’da meydana gelen otel yangınında 78 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Bolu’daki otellere ilgi azaldı. Kentin turizm sektörü, ekonomisinin önemli bir kısmını oluştururken, otel sahipleri krizin üstesinden gelmek için bir araya geldi. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, “Bolu, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Yanlışlar yüzünden tüm kentin cezalandırılmasına karşıyız” dedi.

21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’de çıkan yangın faciasının ardından Bolu’daki turizm tesislerine olan ilgi düştü. Özellikle tatil günlerinde %90’a varan doluluk oranları, yangın sonrasında %20’lere geriledi. Turizm sektöründeki bu düşüşün ardından harekete geçen otel sahipleri, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Ticaretin Kalbi Turizm Çalıştayı’nda bir araya geldi. Çalıştaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, kamu kurumları ve otel yetkilileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, çalıştayın açılış konuşmasında, “Bolu, yılda milyonlarca turisti ağırlayan bir şehir. Turizm sektörü, 10 bin yatak kapasitesiyle 7 bin kişiyi istihdam ediyor ve Bolu ticaretinin %25’ini oluşturuyor. Ancak yangın sonrası ciddi bir düşüş yaşandı. Bir yanlışın tüm kenti etkilemesine karşıyız. Tatil dönemlerinde %90 doluluk oranına sahip olan otellerde, Ramazan Bayramı’nda bu oran %15-20’ye kadar düştü. Bu nedenle acil bir çözüme ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kenti Negatif Etkileyen Yangın Faciası

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, otel yangınının kenti olumsuz etkilediğini belirterek şunları dile getirdi: “Turizm Bakanlığı’ndan, eksikliklerin giderilmesi için 1 yıl süre istiyoruz. Kentimiz, yaşanan olaydan dolayı olumsuz bir şekilde anılmaya başladı. Bu durum, doluluk oranlarına da yansıdı. Bu olayın kentimizde meydana gelmiş olması, Bolu’yu diğer şehirlerden farklı kılıyor. Konuyu öncelikli gündem maddemiz haline getirdik. Valilik koordinasyonunda oluşturulan komisyon, çalışmalarına devam ediyor. Ne yazık ki birçok otelde eksiklikler tespit edildi ve bazıları için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Bu nedenle bir süre daha zaman kazanmamız gerekiyor. Turizm Bakanlığı’ndan, konaklama tesislerindeki riskleri belirleyerek bir master plan oluşturmak için 1 yıl süre talep edersek daha iyi olur.”

Otel İşletmecileri Eksik Ruhsat Problemi Yaşıyor

Otel işletmecisi Emrah Yaman, otellerin yangın ve deprem açısından denetlenmesinden kaynaklanan mevzuat eksiklikleri sebebiyle gerekli ruhsatları alamadıklarını belirtti. Yaman, “2017 yılında açtığım otel, yangın yönetmeliğine göre yapıldı. Ancak 2018’de yapılan güncelleme ile ikinci bir yangın merdiveni gerekliliği ortaya çıktı. Mevcut müşteri merdivenini yangın merdiveni olarak kullanmamızda bir sıkıntı yok. Oteli, yeni yangın yönetmeliğine uygun hale getirdik ancak yapı kontrolünden çıkan eksiklikler nedeniyle ruhsat alamıyoruz. Fiziken hazırladığımız binaları prosedür olarak onaylatamıyoruz. Bu durum, ek yönetmeliklerin getirilmesiyle çözülebilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

123 yıllık dev şirket iflas etti

Kamp dünyasının köklü markalarından biri olan Alman Herzog Freizeit, 123 yıllık geçmişine rağmen iflas bayrağını çekti. Türkiye’de de kamp tutkunlarının yakından tanıdığı şirket, pandeminin yarattığı ekonomik etkilerle mücadele edemedi. Patronlar …

Küresel dengeyi sarsacak adım mı geliyor? Piyasalar kararı bekliyor

İran Parlamentosu Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasını onayladı. Son kararı ise İran dini lideri Hamaney, verecek. Bu kararın piyasalara etkisi ne olacak? Petrol, altın, dolar ve borsada son durum ne? İşte detaylar…

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …

Ekonomi can çekişiyor! TGSD Başkanı kara haberi verdi: İflaslar başlayabilir!

Türkiye ekonomisi uzunca süredir derin bir krizle karşı karşıya. Ancak uzun süre halkın sırtına yıkılan kriz artık sermayenin de işini zora sokmaya başladı. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden hazır giyim ve tekstilde işler kötü. krizden en çok …

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.

Araba vapuruyla ulaşımda yeni fiyatlar! Hafta içi indirim, hafta sonu zam

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün işlettiği Bostanlı ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veren araba vapurlarının ücretine zam yapıldı. Yeni tarifeye göre motosiklet 50 TL’den 75 TL’ye, otomobil 160 TL’den 200 TL’ye, orta …